تفاهمنامه تأمین مالی احداث ترمینال جدید فرودگاه امام خمینی (ره) با حضور وزیر راهوشهرسازی به امضا رسید. شنبه، ۸ خردادماه، مراسم امضای تفاهمنامه پروژه تأمین مالی، طراحی، ساخت، راهاندازی، بهرهبرداری و انتقال فاز اول پایانه مسافری شماره ۲ در سالن همایش هتل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) با حضور محمد اسلامی، وزیر راهوشهرسازی برگزار شد.
در این مراسم، تفاهمنامهای در قالب BOT به ارزش ۲ میلیارد یورو برای احداث فاز اول ترمینال جدید فرودگاه بین شهر فرودگاهی امام خمینی (ره)، شرکت فرودگاهها و بانک پاسارگاد به امضا رسید. بر اساس این تفاهمنامه، بانک پاسارگاد ۸۰ درصد و شرکت شهر فرودگاهی و شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران هرکدام ۱۰ درصد از تأمین مالی احداث این ترمینال را بر عهده خواهند داشت.
ظرفیت کنونی فرودگاه امام خمینی (ره) ۱۰ تا ۱۲ میلیون مسافر در سال است، اما با احداث فاز اول ترمینال جدید با ظرفیت ۲۵ میلیون نفر، ظرفیت کل فرودگاه به بیش از ۳۵ میلیون نفر در سال خواهد رسید. ظرفیت فاز نهایی این طرح ۱۱۰ میلیون مسافر در سال است.
برای احداث این ترمینال ۶۰۰ هکتار زمین تخصیص داده شده و فاز اول ترمینال در مساحتی معادل ۴۱۰ هزار مترمربع تأسیس میشود. همچنین اپرون این ترمینال در ۱۰۰ هکتار زمین ایجاد شده و ظرفیت پارک ۷۰ هواپیما را خواهد داشت. طبق برنامهریزیهای انجام شده، احداث فاز اول ترمینال در یک بازه ۴۸ ماهه انجام خواهد شد.
در این مراسم تورج دهقانیزنگنه، معاون وزیر و رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، سیاوش امیرمکری، مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران و جمعی از مدیران سازمانهای مربوطه حضور داشتند.
فرودگاه امام خمینی (ره) اولین فرودگاه بینالمللی ایران با قابلیت ترانزیت خواهد بود
وزیر راهوشهرسازی گفت: با احداث ترمینال ۲ فرودگاه امام خمینی (ره)، این مجموعه به اولین فرودگاه بینالمللی ایران با قابلیت ترانزیت تبدیل خواهد شد.
وزیر راهوشهرسازی در مراسم امضای تفاهمنامه پروژه تأمین مالی، طراحی، ساخت، راهاندازی، بهرهبرداری و انتقال فاز اول پایانه مسافری شماره ۲ فرودگاه امام خمینی (ره) با بیان اینکه توسعه یک فرودگاه بینالمللی مناسب در ایران باید ۲۰ سال پیش آغاز میشد، گفت: با احداث ترمینال جدید، فرودگاه امام خمینی (ره) اولین فرودگاه بینالمللی ایران با قابلیت ترانزیت خواهد شد. او با اشاره به ظرفیت ۵۰۰ میلیون مسافری غرب آسیا در حوزه هوانوردی، ادامه داد: ظرفیت ۱۰۰ میلیون مسافر در سال که برای فرودگاه امام خمینی (ره) پیشبینی شده است، یک ظرفیت حداقلی است و باید بیشتر شود.
اسلامی با اشاره به وجود مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در جوار فرودگاه امام خمینی (ره) گفت: هیئت دولت وضعیت سهمیه تجاری منطقه آزاد را تصویب کرد و از امروز این منطقه میتواند بهعنوان منطقه آزاد فعالیت کند. بهاینترتیب امیدواریم یک هاب قدرتمند اقتصادی حول محور فعالیت هوانوردی در شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) شکل بگیرد.
ظرفیت فرودگاهها تا پایان سال به ۱۰ میلیون نفر افزایش مییابد
وزیر راهوشهرسازی با اشاره به افزایش ظرفیت فرودگاههای کشور به ۵۷ میلیون مسافر در سال در دولت تدبیر و امید گفت: ظرفیت فرودگاهها تا پایان سال به میزان ۱۰ میلیون نفر افزایش مییابد.
وزیر راهوشهرسازی در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران، با اشاره به اینکه احداث ترمینال شماره ۲ این فرودگاه باید ۲۰ سال پیش آغاز میشد، گفت: احداث ترمینال جدید باعث میشود ایران سهم خود را از پروازهای تجاری منطقه و بینالمللی به دست بیاورد و بتواند به قطبی برای ترانزیت بار و مسافر هوایی تبدیل شود.
او ادامه داد: الحمداالله با روندی که طی شد و ظرفیتی که ما پیشبینی کردهایم، احداث این ترمینال در دو فاز با ظرفیت جابجایی ۶۰ میلیون مسافر در سال انجام میشود. امروز برای احداث فاز اول این ترمینال که ظرفیت آن ۲۵ میلیون مسافر در سال است با تأمینکننده مالی که بانک پاسارگاد است، سند امضا و مبادله شد.
اسلامی با بیان اینکه در طراحی ترمینال جدید، استانداردهای بینالمللی و تکنولوژی روز دنیا لحاظ شده است، گفت: امیدوار هستیم که انشاءالله با همت سرمایهگذار و سازندگان و همه همکاران ما، این ترمینال ظرف مدت ۴۸ ماه با سرعت احداث شود و ما اولین فرودگاه بینالمللی که در شأن ملت ایران است را ایجاد کنیم.
او افزود: زمانبندی ۴۸ ماهه برای احداث فاز اول است و احداث فاز دوم اقدامی تکمیلی است که ظرفیت را به ۶۰ میلیون میرساند. درنهایت این ظرفیت به ۱۰۰ میلیون در سال هم افزایش خواهد یافت.
وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه سرمایهگذاری در فاز اول این ترمینال حدود ۲ میلیارد دلار خواهد بود، ادامه داد: در این پروژه هم شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) بهعنوان بهرهبرداری و هم شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران شراکت دارند و درنهایت سهامدار خواهند بود. یکی از شرکتهای سرمایهگذاری بانک پاسارگاد نیز بهعنوان شریک در این پروژه حضور دارد. اسلامی سپس به توسعه ظرفیت فرودگاهی در دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: در این مدت، بهخصوص در ۳ سال اخیر ۱۰ میلیون نفر به ظرفیت فرودگاهی کشور اضافه شده و امروز ظرفیت فعال و عملیاتی فرودگاههای کشور ۵۷ میلیون مسافر در سال است. تا پایان ۱۴۰۰ این ظرفیت حدودا ۱۰ میلیون نفر دیگر افزایش پیدا خواهد کرد.
او افزود: تحول اساسی در صنعت فرودگاهی و هوانوردی کشور ازجمله دستاوردهای دولت دوازدهم است. بهعنوانمثال فرودگاهی مانند فرودگاه کرمان در این دوره از نو ساخته شد، یعنی هم باند، هم تاکسیوی، هم سیستمهای کمک ناوبری و هم ترمینال فرودگاه مجددا احداث شد. این عضو کابینه دوازدهم ادامه داد: احداث این ترمینال جدید هم با ظرفیت ۲۵ میلیون در فاز اول یک گام اصلی و استراتژیک است که بتوانیم سهم کشور را از ترانزیت هوایی افزایش دهیم.
وزیر راهوشهرسازی در پایان و در پاسخ به سؤالی درباره علت بسته بودن ترمینال سلام گفت: ترمینال سلام بسته نیست، بلکه با توجه به اینکه تعداد پروازها اکنون محدود است، همین ترمینال موجود برای عملیات فرودگاهی کفایت میکند. هرگاه پروازها اضافه شود، بهطور طبیعی ترمینال سلام هم مورداستفاده قرار خواهد گرفت.